Mark Fenton Designs

2013 Northern Design Awards Finalist

A finalist in the 2013 Northern Design Awards Residential Landscaping Design, the garden area surrounds a contemporary extension which had won the 2012 Local Authority Building Control award for the Best Domestic Extension in the North West. The intended character of the scheme is one that would suit both the rural setting (adjacent to the Forest of Bowland Area of Outstanding Beauty) and the modernist design of the contemporary extension.

W3

The site was cleared of existing vegetation and graded in preparation for the construction of a retaining wall that would provide a split level between the existing upper level of the garden and adjacent road, and the lower level of the extension and areas proposed to be surfaced. Areas adjacent to the extension are surfaced with self binding gravel and diamond sawn yorkstone paving. A retaining wall, faced in sandstone, provides an attractive backdrop to a small pond and water blade feature. A bespoke hardwood seat is cantilevered from the retaining wall. A bespoke hardwood gate divides the garden from the parking area. Groups of decorative boulders, lit for evening interest, are set within planted mounds that undulate along the edges of the garden. A comprehensive lighting scheme has been installed to provide both ornamental and task lighting of the extension and features such as the boulders and sandstone faced retaining wall.

W6

W1

W4

W8

W2

W7